Home > SDR > Software Defined Radio

Software Defined Radio

Huh, evo i mog prvog blog posta :).
Ovaj post je namenjem svim HAM operatorima i ljubiteljima novih tehnologija (SDR) u ovoj oblasti kao i onima koji zele da naprave svoj SDR prijemnik. Clanak sadrzi dosta tehnickih izraza i engleskih fraza koje nisu strane HAM operatorima ali ostalima mogu da budu totalno nepoznati … sorry
Da ne duzim …

Posle duzeg vreme, uspeo sam da pustim u pogon moj prototip SDR prijemnika.
Na slici se vide SDR razvojna plocica, Si570 (gornji desni ugao) i prednji panel od Icom IC-706MKII HF/VHF primo-predajnika koji mi sluzi za poredjenje i testiranje.

Kompletna postavka SDR prijemnika se zasniva na sledecim komponentama:

PRIJEMNIK:
– SDR prijemnik baziran na CBT3253C analognom prekidacu u kvadraturnom demodulatoru
LM4562 niskosumni dupli operacioni pojacivac u AF delu
– 2 x 74HC74 za 1/4 i 1/8 prescaler
– Silicon Labs Si570CAC000141G (CMOS) I2C programirajuci oscilator

ANTENA:
– Inverted V sa “balonima” za 80m
– Antenska prilagodna kutija rucne izrade

KONTROLER:
– TIBBO EM1000-EV za TCP/IP-I2C komunikaciju

AD KONVERTER
– TC Electronic Impact Twin FireWire 24bit / 192KHz audio interface

SOFTWARE
– MAC OS X Snow Leopard
– PHP script za  kalkulaciju zadate frekvencije i upis u TIBBO kontroler preko TCP/IP (na lokalnom web serveru)
– HOST program u TIBBO kontroleru koji upisuje dobijene podatke na I2C bus za Si570
– DSP Radio 1.2.1 – Ovo je cela magija 🙂

PC HARDWARE
– Gigabyte EP45-UD3LR (da, na ovome radi SL! Kako? Mozda neki sledeci post 🙂 )
– Q9550 Core2Quad CPU
– 8GB RAM
– FireWire 400 PCI card

OSTALO
– Alesis M1Active 520 Studio monitori

Sledeca slika prikazuje spomenute komponente na gomili.
Napomena: Na slici komponente nisu medjusobno povezane.

Sledeca slika prikazuje PHP skript koji izracunava vrednosti za Si570 registre na osnovu zadate ulazne frekvencije vodeci racuna da izabere kombinaciju internih delitelja tako da se dobije sto niza interna freqvencija (fdco) kako bi se dobio sto nizi fazni shum, niza potrosnja struje i nizi frekventni “jitter”. Skripta zahteva BCMath PHP modul za preciznu matematiku. Ukoliko neko zeli da dobije kopiju ove PHP skripte, neka me slobodno kontaktira.


Ovaj uredjaj je prvestveno namenjem prijemu HF signala u opsegu od 1.25MHz do 30Mhz. Donja frekvencija je limitirana preskalerom (max deljenje sa osam) i najnizom radnom frekvencijom Si570 od 10MHz  dok je gornja frekvencija limitirana brzinom analognog prekidaca CBT3253C u kvadraturnom demodulatoru (prakticno do nekih 25-26MHz).

I kako to sve radi?

Prema mojim pre-eliminarnim testovima i poredjenjem sa ICOM-om, ovaj SDR prijemnik radi  ako ne minimum ISTO onda cak i malkice BOLJE!

Ovo je fantastican rezultat ako se uzme u obzir da poredimo nesto sto sam napravio u kucnoj radionici sa Japanskim fabrickim uredjajem! Takodje, Icom IC-706MKII je ANALOGNI super-heterodyne prijemnik dok je ovaj SDR prototip totalno DIGITALNO orijentisan i zasniva se na “zestokoj” digitalnoj obradi signala (DSP) u PC racunaru.

Prvo sto se primecuje je nekoliko dB bolji odnos signal/sum (SNR). Moram napomenuti da ovaj SDR prijemnik nema na ulazu band-pass filter sto bi sigurno poboljsalo SNR za jos koji dB.

Sledeca interesantna konstatacija je vezana za ukupni delay SDR prijemnika (vremensko kasnjenje u odnosu na RT). Na Q9550 CPU procesoru + Impact Twin, ovo se svodi  na red od 100-ak mili sekundi sto cini SDR isto tako upotrebljivim kao stari dobri analogni prijemnik.

Sledeca slika prikazuje frekventni spektar od 3600KHz do 3800KHz iz DSP Radio programa.

U prikazanom spektru se lako moze uociti 15-ak radio stanica koje su emitovale signal u tom trenutku. Zeleno markirani deo (3710KHz) je stanica koju sam slusao u tom trenutku sa LSB modulacijom. Horizontalne sive linije su smetnje iz atmosfere (QRM) uglavnom prouzrokovane elektrostatickim praznjenjem (citaj gromovi) koje su na trenutke bile prilicno izrazene.

Sve stanice koje se mogu videti na spektru su prakticno mogle i da se cuju bez nekog veceg problema ili naprezanja usiju. Kvalited ovakve demodulacije je fantastican; veoma lako razumljiv sagovornik, sirina AF signala (bandwidth) moze da se menja, Notch filter koji se lako postavlja i fino skida problematicne side-signale.

Nastavak sledi …
73 by YU3MA

Update 1: Forum vezan za ovau temu pratite ovde:
http://www.elitesecurity.org/t431047-Software-Defined-Radio-SDR

Categories: SDR Tags: , , ,
 1. June 9, 2011 at 2:25 pm

  SDR je zanimljiv, ali koliko sve to košta?

 2. June 9, 2011 at 7:12 pm

  Sam SDR prijemnik mene nije kostao pretereno mnogo. 2 klasicna TTL kola, jedan OP i jedan analogni prekidac ne verujem da kostaju sve ukupno vise od 10ak Evra. Si570 je malo skuplji i on kosta oko 25-30 Evra ali sam ga ja dobio besplatno kao uzorak od proizvodjaca preko firme Tagor http://www.tagor.rs/. Dodatno ukoliko zelis da izbegnes Si570 mozes napraviti fiksni oscilator sa kristalima ali onda mozes da primas samo jedan izabrani opseg (pogledaj YU1LM stranicu i neku od shema sa kristalnim oscilatorima). Ostali (PC) hardwer je klasika i tu su cene manje vise poznate. Jedino sto je mene kostalo malo vise je TC Electronic audio interface ali ne zalim ni jedan cent koji sam ulozio u njega jer je uredjaj fantastican (naravno koristim ga i u ostale “default” audio svrhe 🙂 )

 3. June 9, 2011 at 9:53 pm

  zanimljivo ,lepo ,bas me raduje da se jos neko bavi konstrukcijom a najveca radost je kad se cuje ulozeni trud Bravo Miki
  73 yt1prm

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: