Home > SDR > Nov ZMSDR prototip

Nov ZMSDR prototip

Mali update na temu posle duzeg vremena oko klasicnih SDR prijemnika (ne RTL-SDR), evo prva fotka ZMSDR verzije 3 🙂
Ovo je prototip i nije potpuno kompletiran jer mi ostaje jos CPU PIC18F14K50 da namontiram. Sve ostalo je na svom mestu i u funkciji.

ZMSDR-v3

U pitanju je low-voltage verzija koja radi na 3.3V i napaja se sa USB porta (sa veoma prljavih 5V) i trosi oko 21mA.
Upotrbljene su najbolje komponente koje sam mogao da nadjem na trzistu, niskosumni regulator napona, nov Si5351 oscilator sa 10ppm kristalom, low-voltage low-distorsion low-noise OP-AMP OPA1662 (fenomenalan OP, preporucujem ga za sve AUDIO primene), specialni low-distorsion kondezatori u demodulatoru (Taiyo Yuden CFCAP), gomila X7R 1uF keramickih bypass kondenzatora, zastita antenskog ulaza sa BAV99, zastita napajanja sa zener barijerom … Plocica je jednoslojna i napravljena je pomocu toner-transfer metode.

Ovo radi BOLI GLAVA!!! 🙂

Prijemnik ima oko 103 dB dinamike (~85dB SFDR u celom opsegu) i oko 110dB dinamike u pojacivackom stepenu sto predstavlja i praktican limit moje audio kartice. Ovo je fantastican rezultat kada se uzme u obzir da se ceo prijemnik napaja samo sa 5V USB (za ovakve cifre nekada je moralo da se koristi relativno visok napon od cca +/-15V).

Prakticni rezultati kod prijema su sjajni. Osnovno je mogucnost prijema u opsegu 0.1MHz do 30MHz. Takodje je moguc i prijem na UKT ako se slusa kao 5 ili 7 harmonik, naravno sa nesto slabijom osetljivoscu, npr sa par metara zicom radiodifuzni FM radi super i u stereo modu :)) Naravno, ovde je caka sa BPF filterima sa kojim se izolujemo od KT/UKT.

Po meni ovo je vrhunac u ovoj tehnologiji sa duplo-balansirajucim mikserom i ne verujem da moze da se napravi bolje od ovoga. Shema ove konstrukcije je prakticno ista ona koju sam postavio pre vise od godinu dana samo su sad upotrebljne kvalitetne komponente i koristi se low-voltage aktivna elektronika.

Bice jos novih informacija kada osposobim CPU na plocici (sad koristim eksternu I2C komunikaciju) …

73 de YU3MA

Categories: SDR Tags: ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a comment