Home > Audio, SDR > DRM – Digital Radio Mondiale – Dream Radio

DRM – Digital Radio Mondiale – Dream Radio

sdr

Slikovit primer iz DRM programa Dream Radio, radio stanica DRM RUVR 1B drugi program na fkrekvenciji 9764KHz koriscenjem ZMSDR radio prijemnika.
Odlicno se cuje, dobre propagacije, zanimljiv sadrzaj …

DRM RUVR 1B  je Ruska radio stanica koja u odredjenim terminima emituje radio program u DRM (Digital Radio Mondiale) formatu preko KT opsega na Srpskom jeziku. Nazalost, trenutno u Srbiji nema (komercijalnih) radio stanica koje emituju signal na kratkim talasima u DRM niti bilo kom drugom formatu.

Tehnika potrebna za emitovanje DRM signala je u ovom trenutku vrlo prosta i dostupa cak sta vise to je jedna te ista tehnika koja se koristi posljednjih nekoliko decenija samo malo “pametnije” iskoriscena. Vecina komercijalnih radio stanica koriste svoju postojecu (staru) opremu za emitovanje AM modulisanog signala na kratkim talasima ali uz DRM interface emituju i digitalni zvucni signal slusaocima kao u primeru sa slike.

Categories: Audio, SDR Tags: , , , , ,
  1. Dejan
    January 20, 2012 at 9:39 am

    Odlicno g. Miki! Svaka Vam cast, sad procitah sa foruma “elitesecurity” , pa gospode moraju li bas sve da upropaste!?
    U svakom slucaju praticemo Vas ovde.

    Nesto razmisljam, i verujem da ce se ubuducnosti pojaviti neki SDR prijemnici-predajnici koji bi radili za civilni gradski 27Mhz tj. CB band. Da li je izvodljivo iskoristiti taj opseg za rad sa DRM. Ne znam mozda j neko u svetu to uradio ali deluje jako zanimljivo, emitovati digitalno. ne znam teoretski koliko kbps moze da pruzi jedan CB kanal? A recimo AAC ili moderiniji audio kodek, bilo bi to jako jako lepo da PC-a…

    Podrska u daljem radu i nastavite.

  2. January 20, 2012 at 11:49 am

    Pozdrav Dejane, hvala na podrsci!

    SDR tehnicki moze da se koristi na bilo kom opsegu i sa bilo kojom modulacijom. Mozda je u ovom trenutku malo komplikovano za CB opseg koristiti postavku sa SDR i PC racunarom u svrhu primopredajnika jer trenutno to sve moze da se napravi sa relativno prostom (i jeftinom) analognom tehnikom. DSP (SDR) procesiranje ce zasigurno u narednom periodu da u potpunosti zameni analognu obradu signala i pitanje je dana kada ce se pojaviti komercialni (CB ili amaterski) primopredajnici koji rade po principu SDR-a bez upotrebe PC racunara. Prakticno, ovakvi uredjaji vec postoje ali su u ovom trenutku veoma skupi.

    Vezano za DRM, taj princip je prvenstveno namenjen za radio-difuziju. Nisam siguran da bi DRM “smeo” da se koristi na CB bandu zbor trenutnih pravila koja se odnose na raspodelu frekvencija i modulacija u tom delu radio spektra.

    Inace sa DRM-om prakticno moze da se duplicira iskoriscenje jednog kanala. Primera radi, spomenuta RUVR stanica zauzima 10KHz radio spektra (koliko je inace dozvoljeno za AM radio difuziju) ali upotrebom DRM modulacije prakticno prenose 20KHz informacija (zvuka)!

  1. No trackbacks yet.

Leave a comment